Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är vila-1024x684.jpg

Värme, check!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är vila-1024x684.jpg

Att klä sig rätt när vi spelar golf under den kallare perioden är inte lätt. Temperatur, luftfuktighet och vind förändras allt som oftast under dagen och därför finns det ingen given klädsel som passar en hel dag. Eftersom vi rör på oss med olika intensitet så är det lämpligt att klä sig lager på lager, det vill säga hellre flera tunna lager istället för få tjocka lager vilket gör det möjligt att enkelt ta av eller ta på sig extra lager för att reglera temperaturen. Att olika material passar olika typer av aktiviteter, det vet vi sedan tidigare. Just när det kommer till underställ kategoriseras modellerna oftast som syntetunderställ, underställ i ull eller en blandning av de båda materialen. Just nu är till exempel merinoull väldigt populärt. Förutom komforten transporterar underställ även bort fukt från kroppen så att du inte blir blöt eller kall. Här ger Malin Caron på Craft sina tips. 

Vilket underställ passar till vilken typ av träning? Ullunderställ är bra för promenader och aktiviteter som inte är jättefysiska. Ull värmer väldigt bra, och svalkar också. Men om du löptränar eller gör en annan svettig aktivitet är det bättre med ett underställ i syntet, eftersom det inte blir lika varmt som ull. Dessutom är det så att ull binder vätska, och kan faktiskt binda upp till 40 procent av sin egen vikt. Syntetfiber drar inte åt sig fukt, berättar Malin Caron och tillägger: Det finns tunnare syntetunderställ för högintensiv träning och tjockare syntetunderställ för tillfällena då du behöver mer värme. Jag rekommenderar seamless-underställ, de är fantastiska. De har ofta olika sticksätt som är strategiskt placerade där du behöver som mest värme – eller mer mesh för värmereglering – utan sömmar som skaver.

Vad ska jag ha för underställ om jag vandrar eller promenerar? Om du vandrar är ullunderställ absolut bäst. Du kanske inte går så fort, det blåser, och du tar pauser för mat och fika. Ull värmer dig när du är stilla. Men som sagt, vid löpning, cykling eller annan sport som gör att du svettas är det syntetunderställ du ska välja alla gånger i veckan.