Podcast

Våra hjärnor är fantastiska. Men samtidigt som den har förmågan att lösa komplexa system och komma på nya lösningar så kan den också ställa till det för oss – inte minst ute på golfbanan. Kan man kan utvecklas och förbättras till en bättre golfspelare genom att träna sin hjärna? Javisst! Svaret heter growth mindset – eller dynamiskt tankesätt som det också kallas. Det innebär att man lägger sitt fokus på själva utvecklingen och inte fastnar mentalt i en dålig dagsprestation eller ett tävlingsresultat. (Vi hade tidigare en lång uppskattad artikel om det i denna utgåva 2022) Jana Söderberg har en bakgrund inom bland annat psykoterapi och arbetar både inom näringslivet och med utveckling av idrottslag och individuella idrottare. Hur du ser på dig själv och dina färdigheter har stor betydelse för hur väl rustad du står ”i sämre tider”, menar hon. Och det är framför allt förebyggande arbete som behövs för att kunna utvecklas och växa som individ.

– Om du till exempel har misslyckats på ett golfhål måste du nollställa din hjärna för att kunna lägga det åt sidan och börja om inför nästa hål. Skapa gärna din egen nollställningsrutin, till exempel att räkna bakåt från tio till noll. Men det kräver att du arbetar proaktivt och använder pannloben till att tänka på ett annat sätt. Du måste avsätta träningstid för hjärnan och träna långsiktigt, precis som med vilken annan fysisk träning som helst.

För er som missade vårt nummer går den att beställa här eller så kan du kan lyssna på Jana Söderberg i den här podcasten där hon förklarar närmare.