Klubbnytt

Då var det söndag igen och dags att knyta ihop de senaste golfnyheterna i ett svep. Här kommer en snabb summering med några nyheter att ha koll på från golfklubbarna runt om i Sverige.

1) Ibland kan det kännas som en seger även om man bara är näst bäst. Så är det för Mjölby Golfklubb. Under hösten blev golfklubben nominerade som en av fyra klubbar till utmärkelsen International Environmental Golf Club of the year 2024. Utöver Mjölby Golfklubb nominerades även följande golfklubbar: Golf della Montecchia, Italien (som vann), Minthis Golf Club, Cypern och The Royal Dublin Golf Club, Irland, till utmärkelsen.

2) Eskilstuna Golfklubb rustar nu för att genomföra den första etappen i det som är klubbens uttalade treårsplan. Den rymmer investeringar på totalt 38 miljoner kronor och startar, om allt går som planerat, den 1 mars. Bland annat kommer klubben att bygga en ny verkstad på 900 kvadratmeter. Den kommer att ligga mellan gamla och nya Römossevägen, strategiskt placerad mellan de två kommande niohålsbanorna. Den totala investeringen för verkstaden är 12 miljoner. Inflyttning är planerad till uppstarten av säsong 2025.

3) Kust IT firar två år i Golfsverige – under den tiden har de inlett ett samarbete med över 60 golfklubbar. Att digitalbyrån har vuxit hastigt och vunnit många golfklubbars uppskattning beror på en kombination av olika faktorer, menar Mattias Larsson som är vd på Kust IT. ”För det första är vår hemsideslösning otroligt användarvänlig för golfklubben. Vi har paketerat all den funktionalitet en golfklubb behöver och vi kombinerar det med en hög servicenivå. Vår användarvänliga lösning i kombination med hög tillgänglighet passar golfklubbarna väldigt bra”, säger han.

4) Miljö- och byggnadsnämnden var inte enig men man gav ändå ett positivt förhandsbesked till planerna på att bygga sex parhus på Bjäre Golfklubb. Detta berättar den lokala sajten Bjäre Nu. Bygget ska ske på mark som klubben köpte in för några år sedan. Det var en tomt som var omgiven av golfbanans mark och när ägaren ville flytta köpte klubben fastigheten. Tomten är på cirka 5 600 kvadratmeter. ” Vi ser att det finns en efterfrågan på boenden på Bjäre som kan komplettera vår nuvarande verksamhet med restaurangen, golfbanan och hotellverksamheten. Vi tog fram ett förslag som vi sökte förhandsbesked för”, säger Thomas Nestenius, banans ägare och vd till Bjäre Nu.

5) Rönnebäck blir möjligen först i Sverige med att klippa både fairway och ruff på en fullängds 18-hålsbana med robot. Under 2023 gjordes en test med klippning av både fairway och ruff på tre av banans mest utmanande hål. När Rönnebäck öppnar till våren 2024 kommer en flotta av 15 robotar att klippa banans samtliga hål samt range och biytor. De inledande försök som gjorts på svenska golfbanor har hittills mest handlat om att etablera klipprutiner för ruff och andra områden vid sidan av banan eller runt klubbhus. Men det framtida målet är förstås att det ska bli standardförfarande att klippa även fairways med robotklippare. Och det har man alltså delvis gjort på Rönnebäck – med bra resultat.