I arkivet

En sommardag 1999 ringde det i Dan Salomonssons telefon. På andra sidan luren presenterade sig en 23-årig kille vid namn Henrik Stenson. Efter att ha lidit av nackbesvär hade den talangfulla golfaren blivit remitterad till sjukgymnasten med specialistkompetentens inom ortopedisk medicin och med en rad olika idrottsmedicinska utbildningar i bakfickan. Vi fick en intervju med sjukgymnasten Dan Salomonsson i denna vårutgåva 2014 där vi pratade om kampen mot golfskadorna. Något som även amatörer bör tänka på.

– Det finns massor man kan göra för att förebygga besvären. Golf är en mycket rörlighetskrävande idrott, och tyvärr är det få golfare som uppfyller de kraven. Bröstrygg, ländrygg och höfter utsätts för kraftiga rotationsrörelser och saknas den här rörligheten, så leder det till kompensatoriska rörelser i resten av kroppen i bl a ländrygg, axlar och handleder. Diskarna i ländryggen utsätts för extrema kompressionskrafter och har man inte rörligheten och styrkan för att stå emot detta, så leder det oftast till problem förr eller senare, säger Dan. Enligt honom uppstår ofta bekymmer på grund av dålig hållning i uppställning och i svingrörelsen.

– Träning som främjar hållningen är oerhört viktig. Styrketräning, pilates och yoga är några bra exempel. Tekniken spelar också en stor roll, svingfel leder ofta till skador. Svinga utifrån dina förutsättningar, inte utifrån någon ”modell”. Dessutom slarvas det ofta med uppvärmningen, få tar sig tid för de där nödvändiga åtta-tio minuterna. Bra vanor när det gäller kost, sömn och återhämtning är andra viktiga faktorer.