Boktips!

Med passion och en vilja att förändra har Shoka Åhrman gjort privatekonomi och pensionsfrågor till ett ämne de flesta pratar om idag. Vi hade en lång intervju med den folkbildande sparekonomen (i den här utgåvan) där vi pratar om både golfsvingen, ekonomi och om drömmen att någon gång få springa ett fjällmaraton. Att det skulle bli en karriär i finansbranschen visste Shoka tidigt. Hennes pappa arbetade med entreprenörskap och hennes mamma på bank. Hon blev redan som liten introducerad till privatekonomi och aktiemarknaden. Intresset växte snart till en passion, så pass att Shoka idag ses som en folkbildare och en påverkare på finansbranschen.

– Jag tycker att det finns något fint i det. Att folkbilda handlar till stor del om att ge till andra. Vi har alla ett samhällsansvar att ge och dela med oss av det vi kan. Jag har under mina många år där jag pratat ekonomins olika delar känt att det måste finnas många där ute med samma frågeställningar, så jag började skriva böcker för att nå ut med kunskapen som för mig varit en självklarhet. Därav kommer att jag gärna debatterar och på riktigt försöker förändra och påverka när det kommer till exempelvis pensionsgapet mellan kvinnor och män, ungas möjlighet att ta sig ut på bostadsmarknaden eller vikten av tjänstepensionen som blivit en så stor del av den totala pensionen och kommer att fortsätta bli.

Nu har hon tillsammans med Klas Eklund skrivit boken Din ekonomi som förklarar hur världsekonomi och politiska beslut hänger ihop med din egen ekonomi. Boken vägleder dig genom livets olika skeden och visar hur omvärlden ger effekter i din egen plånbok. Den ger även svar på hur du ska tänka kring pension, krypto och bostadsköp, hållbarhet och familjejuridik. Ska du starta eget? Vilka effekter får skatterna på din ekonomi? Hur påverkar ränteläget bostadsmarknaden och bolagen där du äger aktier.